درباره ما

بسم‌الله الرحمن الرحيم

 

«وَنُرِيدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِينَ» (قصص/5)

                                                 

اَللّهُمَّ اَعِنَّا عَلي تَأدِيَةِ حُقوقِهِ اِلَيْه

«خدايا! ما را در اداي حقوقي كه امام زمان(عج) بر ما دارد، ياري فرما!»

 

* ضرورت تأسيس: انديشه «مهدويت» به دليل دارا بودن ويژگي‌هاي منحصربه‌فرد، يكي از توانمندترين عوامل رشد جامعه ديني ما است. تبيين درست و گسترش اين فرهنگ نوراني، باعث رشد و بالندگي هر چه بيشتر جامعه و حفظ آن از تباهي‌ها است. در عين حال، اين انديشه و مسائل پيراموني آن، سالهاست دچار غفلت، كم‌كاري، كج‌فهمي و سطحي‌نگري شده است.كوتاهي و كم‌كاري در اين امر مقدس و خطير، از يك‌سو زمينه‌ساز بروز خرافات و سطحي‌نگري و از سوي ديگر موجب در دست گرفتن اين مقوله سترگ به وسيله افرادي ناشايست، كم‌دانش و يا بي‌دانش شده است. از اين رو بايد حوزه علميه به عنوان متولي اين امر، گام‌هاي جدي‌تري در اين راه بردارد و با تقويت، مشاركت و نظارت بر مراكزي كه در اين جهت فعاليت مي‌كنند، به آموزش و پژوهش در اين عرصه و سپس ارائه و تبليغ آن در داخل و خارج كشور همت گمارد؛ چه اينكه اگر حقيقت، تبيين و تقويت نشود، باطل صحنه‌گردان مي‌شود!

شمس فروزنده چو پنهان شود

شب پره بازیــگر میــدان شود

در سالهای اخير، با كوشش برخي مراكز و با به ميدان آمدن تني چند از افراد شناخته شده،كه همراه و هماهنگ با اهداف نظام مقدس جمهوري اسلامي مي‌باشند، اين سد غربت شكسته شد و اين مسأله از انزوا خارج گرديد. در نتيجه، ركودي كه بيش از دو دهه بر اين مباحث سايه افکنده بود، كنار زده شد و البته پرواضح است که اين ركود طولانی، جز با تلاش مضاعف همه نهادها، مسئولان، پژوهشگران و انديشمندان متعهد و د لسوز جبران نخواهد شد.

بنياد فرهنگي حضرت مهدي موعود(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در سال 1379 با موافقت مقام معظم رهبري حضرت آيت‌الله العظمی خامنه‌اي(دام‌ظله‌العالي) بنا بر پيشنهاد حجت‌الاسلام والمسلمين محسن قرائتي و همكاري برخي از شخصيت‌هاي علمي و فرهنگي  کشور تأسيس گرديد. اين بنياد در سال 1380 با هدف گسترش و تعميق فرهنگ مهدويت در سطح جامعه (به ويژه نسل جوان و فرهيخته) و تربيت پژوهشگر، مبلغ و مدرّس مباحث مهدويت، با كسب مجوز رسمی از شوراي عالي حوزه علميه قم، «مركز تخصصي مهدويت» را در این شهر مقدس و در اصفيهان راه‌اندازي نمود؛ که به اهم فعالیت‌های آن، درقالب سه محور ذیل اشاره می‌شود:

 

* محور اول: آموزش

1. آموزش تخصصي (ويژه طلاب سطح سه و چهار حوزه علميه):

دانش‌پژوهان علاقه‌مند به مباحث مهدویت، پس از قبولي در آزمون کتبي و مصاحبه علمي، درطول مدت سه سال؛ پس از گذراندن 63 واحد درسي تخصصي، 36 واحد عمومي، 22 واحد پیش‌نیاز، 15 واحد فوق برنامه و 6 واحد پايان‌نامه، در مقطع سطح سه حوزه (كارشناسي ارشد) فارغ‌التحصيل مي‌شوند.

تعداد پذیرفته‌شدگان و فارغ‌التحصيلان این مرکز تاکنون به ترتیب حدود 400 و 300 نفر بوده؛ که از این تعداد،70 نفر در سطح چهار حوزه  فارغ‌التحصیل شده‌اند؛ همچنین تاکنون تعداد 15 دانش‌پژوه در سطح سه و 3 دانش‌پژوه در سطح چهار حوزه، از پایان‌نامه خود با موفقیت دفاع کرده‌اند و در حال حاضر نیز 38 پایان‌نامه در سطح سه و 12 پایان‌نامه در سطح چهار حوزه، در حال تدوین است.

لازم به ذکراست از دیگر برنامه های آموزشی معاونت آموزش این مرکز، برگزاری دو درس خارج کلام، با محوریت مبانی و مسائل مهدویت، از ابتدای مهرماه 1388 می‌باشد؛ که بحمدالله تاکنون نیز ادامه دارد.

2. آموزش عمومی (كوتاه مدت):

به منظور گسترش و تعميق فرهنگ مهدويت درسطح عمومی جامعه و پاسخ‌گويي به نيازهاي فكري و اعتقادي آنان  و نیزمقابله با شبهات و انحرافات؛ اهم مباحث مهدويت، به صورت فشرده و در سطوح مختلف، در قالب دوره‌های آموزشی ذیل ارائه مي‌شود:

ـ حضوري:

تا كنون اين دوره آموزشی که معاونت تبلیغ و ارتباطات مرکز، مجری برگزاری آن است و شامل دو مقطع مقدماتی و تکمیلی است، در بيش از دویست مركز حوزوي، دانشگاهي، نظامي و... و نیزمدارس آموزش و پرورش اجرا شده است و افزون بر یکصد هزار نفر آموزش ديده‌اند.

ـ مكاتبه‌اي:

علاقه‌مندان مي‌توانند جهت کسب اطلاع از نحوه شرکت در این دوره، با واحد آموزش مکاتبه‌ای معاونت انفورماتیک مرکز تماس حاصل نمایند  تا پس از ثبت‌نام، جزوه‌ها و كتاب‌هاي آموزشي دوره به نشانی پستی آنان ارسال شود.گفتنی است از زمان راه‌اندازی این دوره آموزشی تاکنون، بیش از ده هزار نفر از مباحث مهدوی این دوره بهره‌مند شده‌اند.

ـ مجازي:

برخی از مباحث مطرح شده در این دوره آموزشی که مشتمل بر دو سطح عمومی (رایحه انتظار وعطر انتظار) و ویژه است؛ عبارتند از: غیبت وعلل آن، شرایط و علائم ظهور، امام مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در نگاه اهل سنت، برنامه های حکومت جهانی حضرت(عجل الله تعالی فرجه الشریف)، آسیب‌شناسی مباحث مهدویت، مهدویت در قرآن، ملاقات، مهدویت و غرب، منجی در ادیان، مهدویت و مستشرقین و...

علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام در دوره‌هاي آموزش مجازي معارف مهدویت، مي‌توانند به نشاني اینترنتیwww.mahdaviat.org    مراجعه نمایند.

3. آموزش تربيت مربي معارف مهدويّت :

به منظور تربيت نيروهاي علمی ـ پژوهشی كارآمد و مهدي‌یاور در عرصه‌های تبليغ و تدريس مباحث مهدویت، این دوره  آموزشی ـ كارگاهي  در قالب 120 جلسه برگزار مي‌گردد؛ كه به لطف الهی تاكنون بيش از 30 دوره از آن در برخی شعب استانی بنیاد تشکیل شده است.

علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتراز شرایط و نحوه شرکت در این دوره آموزشی، می‌توانند با واحد امور شعب  استانی مرکز، تماس حاصل نمایند.

* محور دوم: پژوهش

به منظور ايجاد زمينه‌هاي مناسب جهت پژوهش در موضوعات گوناگون مهدويت، فعاليت‌هاي ذيل در دستورکار معاونت پژوهش مرکز تخصصی مهدویت قرار گرفته؛ که به لطف الهی  تاکنون برخی از آنها عملی شده است:

1. انجام پژوهش‌هاي كلان درعرصه مهدويت؛

2. شناسايي و طرح عرصه‌هاي جديد پژوهش؛

3. تهیه و تنظیم فهرست جامعی از کتب و مقالات پژوهشی معتبر مهدوی؛

4. تهیه و تنظیم فهرست جامعی از موضوعات پژوهشی مهدوی، جهت استفاده پژوهشگران  آموزه‌های مهدویت؛

4. ارائه مشاوره در زمينه پايان نامه‌هاي كارشناسي، كارشناسي ارشد، دكترا  و ديگر تحقيقات حوزوي و دانشگاهي؛

5. رشد توان‌مندي علمي ـ پژوهشی دانش‌پژوهان مركز؛

6. تشكيل گروه‌هاي تخصصي ـ پژوهشي با رویکرد مهدوی درعرصه‌هاي مختلف (نظير: قرآن و حدیث، اخلاق و تربیت، غرب و مهدویت، تاریخ، فرقه‌ها و...)؛

7. راه اندازی مجله الکترونیکی «سپیده سحر»

(به نشانی sepideh.mahdiblog.com

8. تهیه نرم‌افزارهای پژوهشی؛

9. راه‌اندازی واحد کودک و نوجوان؛

10. راه‌اندازی واحد پاسخ به سؤالات مهدوی؛

عمده فعاليت اين واحد، پاسخ به پرسش‌ها و شبهات در موضوع مهدويت و مباحث مرتبط با آن است؛ که تا كنون به صدها پرسش در اين زمينه، به صورت حضوري، كتبي، تلفني و اينترنتي پاسخ داده است.

در همين راستا،  تهیه و انتشار كتاب «آفتاب مهر» (يكصد و ده پرسش و پاسخ مهدوي) از جمله فعالیت‌های  قابل توجه صورت گرفته توسط این واحد است.

علاقه‌مندان مي‌توانند پرسش‌ها و شبهات مهدوی خود را از طریق درج در برگه های چاپی «پست جواب قبول» این معاونت؛ با واحد پاسخگویی مطرح نموده  تا دراسرع وقت، پاسخ کتبی سؤالات خود را‌  دريافت نمايند.

11. تأسیس کتابخانه تخصصی مهدویت؛ که صدها جلد کتب معتبر و پایان‌نامه‌های مهدوی را در مخزن خود نگهداری می‌کند.

                                         

 

* مجلات مركز

ازدیگر فعالیت‌های  پژوهشی صورت گرفته  در این مرکز، می‌توان به  چاپ  و توزیع  دوماهنامه امان  و فصلنامه علمي ـ تخصصی انتظارموعود، به شرح ذیل اشاره کرد:

1. مجله امان (ويژه امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف))

از جمله اهداف انتشار این مجله، ارتقاي شناخت سطح عموم  آحاد جامعه، نسبت به آموزه‌ها و معارف اصیل مهدوی است؛ که بحمدالله مورد استقبال اقشار مختلف قرارگرفته است. «امان» منتظر دريافت مقالات و متون ادبي شما از طريق  پست الكترونيك info@aman.ir مي‌باشد.

 

نشانی اینترنتی: www.aman.ir

 

2. فصلنامه علمي تخصصي «انتظار موعود»

(به نشانی اینترنتی www.entizar.ir

يكي از دستاوردهاي مهم و با بركت مرکز تخصصی مهدویت، تدوین و انتشار فصلنامه علمي ـ تخصصي «انتظارموعود» است؛ که حاصل تلاش جمعي از فرهيختگان و اساتيد حوزه و دانشگاه می‌باشد.

این فصلنامه، عهده‌دار طرح علمی و دقیق مباحث و موضوعات مختلف مهدوی است، چهار ویژه‌نامه «دکترین مهدویت»، «عدالت مهدوی»، «امام مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در قرآن»  و «زن و مهدويت»از جمله موضوعات ارائه شده در این فصلنامه علمي ـ تخصصی است.

 

 

* محور سوم: تبلیغ و ارتباطات

اين معاونت، در راستای گسترش و نشر فرهنگ صحيح مهدويت و تعميق آن در سطوح مختلف جامعه، در زمينه‌هاي ذيل فعالیت دارد:

1. اعزام مبلغ و كارشناس: كارشناسان اين مركز تا كنون در بسياري از دانشگاه‌هاي كشور، حوزه‌هاي علميه، همايش‌هاي استاني و بين‌المللي، صدا و سيما، اردوگاه‌ها، مراكز نظامي و انتظامي و... با توجه به مناسبت‌هاي مختلف، اعزام شده و با برپايي جلسات سخنراني، پرسش و پاسخ، نقد گروه‌هاي ضاله و انحرافي، كلاس‌هاي كارگاهي و نقد فيلم، به نشر و تعمیق معارف مهدويت پرداخته‌اند.

این معاونت، آمادگي لازم جهت اعزام كارشناسان مباحث مهدویت به مراكز علمي، فرهنگي و... در سراسرکشور را دارد.

2. تشکیل كانون‌هاي دانشجويي: به منظور ايجاد فضاي معطر «انتظار» در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالي، تأسيس «كانون مهدويت» در دستور کار این معاونت قرارگرفت؛ که به لطف الهی،  تاکنون در برخی دانشگاه‌ها، با مشاركت نهاد مقام معظم رهبري، سازمان بسيج دانشجويي، جهاد دانشگاهي و ديگر نهادهاي دانشجويي و نیز همّت دانشجويان عزيز، راه‌اندازی؛ که با استقبال چشمگيري از سوی مهدی‌یاوران دانشجو مواجه شده است.

3. برگزاري مسابقات: تاکنون بيش از ده‌ها مسابقه سراسري متنوع مهدوی از قبیل :كتابخواني، وبلاگ‌نويسي و... براي اقشار مختلف، همراه با جوايز ارزنده؛ جهت ايجاد و افزایش انگيزه مطالعه و كسب شناخت در افراد، در راستای ارتقاي سطح معرفت عمومي درباره امام زمان(عج) از سوی این معاونت برگزار شده است.

4. ارتباط با رسانه‌ها: تشويق و ترغيب اساتيد و دانش‌پژوهان مركز تخصصي مهدویت، نسبت به ارائه مقالات در مطبوعات و طرح موضوعات مهدوی جدید و مفید؛ همچنين معرفي كارشناسان به برنامه‌های متعدد شبکه‌های مختلف صدا و سيما (از جمله برنامه «بسوی ظهور» شبکه 2).

5. غنا بخشي جشن‌هاي نيمه شعبان و نهم ربيع‌الاول: چاپ پوستر، بروشور و مشاركت در اين جشن‌ها ازطریق اجرای برنامه‌هاي متنوع؛ همچون برپايي جلسات سخنراني، پاسخ به سؤالات و...

 

 

* مرکز مجازی مهدویت

بشر امروزی در عصری زندگی می‌کند که از آن به عصر ارتباطات تعبیر شده است. ارتباطات ، با مفهومی گسترده‌تر از گذشته، به گونه‌ای ناگسستنی با زندگی روزمره ما پیوند خورده است. با استفاده از امکانات ارتباطی به ویژه اینترنت، مسافت‌ها و مرزها، همه شیشه‌ای شده‌اند و امکانات مجازی اینترنتی، آن قدر گسترده شده که کم‌کم مرز میان واقعیت و مجاز در حال از بین رفتن است .

با عنایت به گسترش روزافزون اینترنت در سطح جهانی و نیز کشور عزیزمان،  واز طرفی ضرورت توجه بیشتر به طرح معارف مهدویت در عرصه‌ای فراگیرتر،  لزوم تأسیس یک مرکز مجازی،  پیش از پیش احساس می‌شد.

به همین منظور بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عجل الله تعالی فرجه الشریف) با هدف ارائه معارف مهدویت به مخاطبان و کاربران اینترنتی، اقدام به راه‌اندازی مرکز مجازی مهدویت نمود.

مرکز مجازی مهدویت، دارای بخش‌های متعددی است و محورهای زیر را دنبال می‌کند:

آموزشی: آموزش مجازی مهدویت؛

پژوهشی: دايرة ‌المعارف مهدوی، دانشنامه مهدویت، باشگاه اندیشه مهدویت، کتابخانه الکترونیکی؛

فرهنگی: مهدی گالری، سایت مهدی‌یاوران، سایت مهدیه، مهدی بلاگ و...؛

اطلاع‌رسانی: سایت چند زبانه، فروشگاه مجازی محصولات مهدوی، سایت شعب بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عجل الله تعالی فرجه الشریف) و...؛

که توضیح اجمالی و نشانی اینترنتی هربخش به شرح ذیل می‌باشد:

1. پایگاه اطلاع‌رسانی مهدویت (mahdi313.com):

این پایگاه مباحث مهدویت را در بخش‌های متنوع و متفاوت،  در سه زبان فارسی، عربی و اردو به کاربران اینترنتی ارائه می‌دهد.

2. دایرة ‌المعارف روایات مهدوی (mahdi313.net):

این پروژه  جهت تسهیل در امر تحقیق و پژوهش طراحی گردیده و هدف آن، جمع‌آوری و طبقه‌بندی روایات مهدوی و عرضه آنها در اینترنت می‌باشد.

این پروژه علاوه بر متن روایات، حاوی نمایه ها، مدخل‌ها و معجم راویان احادیث مهدوی می‌باشد.

3. دانشنامه مهدویت:

این پروژه چند زبانه  در دست ساخت بوده و ان‌شاءالله  بزودی راه‌اندازی خواهد شد.

4. کتابخانه الکترونیکی (www.mahdilib.ir):

هدف این پروژه، در اختیار قرار دادن کتابخانه‌ای تخصصی در عرصه مهدویت برای کاربران اینترنتی است. ازجمله  ویژگی‌های این پایگاه می‌توان به: امکان نمایه‌گذاری، فیش‌برداری و ایجاد قفسه مخصوص برای اعضاء آن اشاره کرد.

5. آموزش مجازی مهدویت (www.mahdaviat.org ):

این پایگاه مسئولیت آموزش معارف مهدویت را به صورت علمی بر عهده دارد. مهدی‌پژوهان گرامی می‌توانند پس از ثبت‌نام  در این سامانه از امکانات آموزشی آن بهره‌مند شوند.

6.مجله امان (www. aman.ir):

این سامانه، شامل نسخه الکترونیکی مجله امان است؛ که متن کامل شماره‌های چاپ شده این مجله را در خود جای داده و هر دو ماه یکبار، جهت استفاده عموم مهدی‌پژوهان گرامی  بروزرسانی می‌شود.

7. فصلنامه انتظار موعود (www. entizar.ir):

این سایت، حاوی نسخه الکترونیکی فصلنامه علمی ـ تخصصی انتظار است؛ که متن کامل هرشماره آن را، در اختیار مهدی‌پژوهان و علاقه‌مندان به مباحث تخصصی مهدویت قرار می دهد.

8. باشگاه  مهدویت (mahdiforum.com):

هدف از راه‌اندازی این پایگاه، ایجادانگیزه و بستر مناسب جهت  تبادل‌نظر و گفت‌وگو بین متفکرین و فرهیختگان درعرصه مهدویت است.

9. ایستگاه مهدی‌یاوران (mahditalk.com):

وظیفه این سامانه، ایجاد ارتباط صوتی ـ تصویری بین کاربران جامعه مجازی مهدویت می باشد.

10. مهدیه (mahdie.ir):

11. مهدی‌بلاگ (mahdiblog.com):

هدف از راه‌اندازی این سایت، نشر معارف مهدوی و ایجاد بستری مناسب برای علاقه‌مندان و وبلاگ‌نویسان، جهت فعالیت در حوزه مهدویت است.

12. مهدی‌گالری 

این پایگاه، نگارخانه‌ای است مجازی؛ شامل مجموعه‌ای از فعالیت‌های هنری انجام گرفته در حوزه مهدویت.

13. فروشگاه محصولات مهدوی

این سامانه، مهدیه‌ای است مجازی که از جمله موضوعات ارائه شده در آن، موضوع عاشورا و انتظار است.

14. پایگاه شعب بنیاد (mahdi313.org):

این پورتال، وظیفه اطلاع‌رسانی فعالیت‌های بنیاد و شعب آن در سراسر کشور را برعهده دارد.

*ياوران افتخاري:

جهت انجام فعاليت‌هاي مهدوي و گسترش فرهنگ مهدويت، بخشي به نام «ياوران افتخاري فرهنگ مهدويت» تشكيل شده است. اين واحد در سه محور آموزشي، پژوهشي و فرهنگي در زمينه‌هاي: برگزاري دوره كوتاه‌مدت معارف مهدويّت ويژه خواهران و دوره تربيت مربي كودكان، داستان‌نويسي، سرود، فيلنامه‌نويسي، طراحي، داستان‌نويسي، تئاتر، رايانه و تشكيل گروه سير مطالعاتي كتب مهدويّت و... فعاليت دارد. علاقه‌مندان مي‌توانند در زمينه‌هايي كه داراي توانمندي هستند؛ مانند: رايانه،امور هنري و... با ياري و راهنمايي اساتيد مركز تخصصي مهدويت، همكاري داشته باشند.

* انتشارات

این واحد تاکنون بیش از 130 اثر مفید مهدوی و مورد نیاز سطوح مختلف جامعه را چاپ نموده است. شما می‌توانید جهت سفارش خريد كتب مهدوي و نیز اشتراك فصل‌نامه انتظار موعود، با این واحد تماس حاصل نماييد. توليد و پخش لوح‌های فشرده و نرم‌افزارهای مختلف؛ از جمله: امام مهدي(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در آينه قلم (مرجع مهدويت)، مردي كه فردا را ديد، نرم‌افزارهاي انتظار، شميم انتظار 1 و 2، DVD لمینتهای نمایشگاهی و... از دیگر اقدامات انجام گرفته در این واحد می‌باشد.

 

* شعب استانی بنياد

بنياد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عجل الله تعالی فرجه الشریف)، جهت ترویج و نشر معارف اصیل مهدوي و در راستای اهداف و سياست‌هاي خود، اقدام به تأسيس شعب  آموزشي، پژوهشي و تبليغي استانی، با هماهنگي چهره‌هاي علمي و فرهنگي استان‌ها نموده است.

اهم فعاليت شعب استانی عبارتند از: تشكيل دوره‌هاي آموزشي در مقاطع مختلف، برگزاری نشست‌هاي مهدوي، تدوين و نشر کتاب، جزوه، بروشور ولوح فشرده، همکاری در راه‌اندازي فروشگاه محصولات مهدوی و كتابخانه تخصصي مهدويّت، همچنین مطالب آموزشي براي گروه  سنی کودک و نوجوان، اجراي طرح سير مطالعاتي كتب مهدويّت، برگزاري اردوهاي زيارتي به شهرمقدس قم، تشكيل حلقه‌هاي 313 نفره مهدي‌ياوران ، همكاري با ادارات و سازمان‌ها و ارائه طرح و برنامه در جهت توسعه فرهنگ انتظار و مهدویت.